Το Ελληνικό Δράμα

H Ελλάδα όχι μόνο απέφυγε τους κανόνες της υπεύθυνης δαπανών, η χώρα και αγνόησε πλήρως τους κανόνες του υπεύθυνου δανεισμού.
Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό χρέους που η χώρα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει, οδηγώντας ενδεχομένως σε χρηματοπιστωτικές κρίσεις στις χώρες που δανείζονται χρήματα στην Ελλάδα.

greekdramaΤο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα ξεκίνησε πριν από δεκαετίες, όταν η κυβέρνηση μετά την κυβέρνηση αύξησε το μέγεθος της μισθοδοσίας της χώρας.
Ένα „σας το μηδέν πίσω μου …“ σύστημα ανταμείβονται οι υποστηρικτές των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων με κυβερνητικές θέσεις. Η πρακτική αυτή οδήγησε τελικά σε μια Ελλάδα όπου ένας στους πέντε πολίτες σε ηλικία εργασίας πραγματοποιήθηκε μια δουλειά της κυβέρνησης.

Σε ένα σημείο πολιτικοί σταμάτησε προσφέρει τόσες πολλές κυβερνητικές θέσεις και αντ ‚αυτού άρχισαν να μοιράζουν θέτει σε όσους ήδη εργάζονται για την κυβέρνηση. Αυτό, σε συνδυασμό με εμφανώς κακή εκτέλεση της είσπραξης των φόρων, έπρεπε Ελλάδα προσπαθούν να κρατήσουν τα χρήματα που ρέει. Η χώρα στράφηκε προς τους γείτονές της και άρχισε να δανείζεται.

Οι δανειστές που προσφέρουν τα χρήματα με μικρή ερώτηση, επειδή ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να τηρούν αυστηρούς οικονομικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων μη επιτρέποντας εθνικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της να υπερβαίνει το 3 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής της. χρέους στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν στα ύψη, αλλά κανείς δεν ανησυχούσε επειδή η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να αναφέρουν ένα εθνικό έλλειμμα του 3,4 τοις εκατό.
Το τελικό χτύπημα δόθηκε με την εκλογή της νέας κυβέρνησης που ανακάλυψε οικονομικών βιβλίων της χώρας είχαν «μαγειρευτεί» για χρόνια.

Το έλλειμμα του 3,4 τοις εκατό ήταν ένα ψέμα, και η Ελλάδα ήταν πραγματικά λειτουργούν σε εθνικό έλλειμμα μόλις πάνω από 15 τοις εκατό. Αυτή η αποκάλυψη, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings, μια επενδυτική τράπεζα, στη Νέα Υόρκη με βάση το 2008 και η παγκόσμια οικονομική κρίση που ακολούθησε, οδήγησε τους δανειστές στην Ελλάδα να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες δανεισμού.
το κόστος δανεισμού της χώρας εκτιναχθεί στα ύψη, και σε μια στιγμή, αυτό κατέστη αδύνατο για την Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της, χωρίς να λάβει νέα δάνεια.

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενταθεί το 2010 με ένα πακέτο διάσωσης 110 δισεκατομμυρίων ευρώ (ένα ευρώ ισούται με περίπου 1,33 δολάρια ΗΠΑ). Τα χρήματα που δόθηκε με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα εφαρμόσει αυστηρά μέτρα „λιτότητας“, συμπεριλαμβανομένων βαθιές περικοπές των δαπανών της κυβέρνησης και τη μείωση των μισθών.

Τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε επικίνδυνα υποτονική ελληνική οικονομία. Ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης των € 130 δισεκατομμυρίων έχει συμφωνηθεί, με 30 δισ πρόκειται να ιδιωτικούς οφειλέτες της χώρας και 40 δισεκατομμύρια πρόκειται να τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να αναφέρουν μαζικές απώλειες. Παρ ‚όλα τα μέτρα λιτότητας και διασώσεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέχρι το έτος 2020 ή αργότερα.

 

Photo By Philly boy92 – Own work, files used:May 2010 Greek protests.jpg (CC BY 2.0)20110630 Indignados Syntagma general mass Athens Greece.jpg (CC BY 3.0), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15687634